Vicent Grimalt

Vicent no para. A Vicent el paren. El paren al carrer i li pregunten, li demanen, li comenten, li diuen. I Vicent sap que això, parar-se i escoltar, parlar, explicar per què s'ha fet això, per què no s'ha fet allò, forma part del seu treball. I ho fa amb molt de gust.

Segurament l’hauràs vist controlant com van els projectes, a peu d'obra. O passejant pels carrers, fent fotos del que es pot i s'ha de solucionar i parlant amb la gent.

És l'alcalde del poble, és “Vicent el de la farmàcia” per a uns i és “Vicent l’alcalde” per a uns altres.

Nosaltres hem volgut prendre un cafè amb ell (ràpid, que té molta feina que fer) i que el pugues conéixer millor.

 

 

L'alcalde de Dénia més votat de la història. Això, com es menja?

Doncs, com es menja a Dénia: amb una alegria tremenda. I per descomptat, amb la responsabilitat de tindre la confiança de moltíssima gent a la qual has de respondre. Fa quatre anys vam aconseguir els millors resultats electorals de la democràcia a Dénia. Senyal que alguna cosa vam fer bé. I senyal que la ciutadania no baixarà el nivell d'exigència. I per a això treballem.

 

Has bregat amb una pandèmia mundial. Això no t'ho esperaves, eh?

Una pandèmia mundial, una guerra, dos temporals bestials, una inflació que fa tot més difícil… però no és excusa. Teníem un programa i l'hem complit en més del 95%. És el que té no prometre coses que no pots fer. I és el que té un equip increïble al qual no hi ha res que el pare.

 

Com recordes aquells moments de pandèmia?

Va ser duríssim. Hem perdut a molta gent, hi va haver molta confusió (a la qual alguns/algunes es van sumar per a fer-ho més difícil) i vam haver de fer diversos passos avant perquè ningú es quedara arrere.

Per part meua ho tenia molt clar: havia d'estar més accessible que mai, encara que fóra des de casa i encara que no estiguera molt familiaritzat amb les tecnologies. Era molt important donar la informació més clara possible entre tant de caos i tanta faula. I això vam fer.

I havíem d'estar al costat, sobretot, dels que més patien. Per això es van multiplicar les ajudes, es va treballar molt molt dur amb les organitzacions i empreses. Tots i totes van fer feina. I vam demostrar que Dénia és imparable.

 

Vam mostrar al món la recepta per a eixir d'aquesta.

És que és el que et deia. Amb “La recepta per a eixir d'aquesta” vam ser notícia a Espanya per la nostra manera de ser: una acció en la qual a partir de la gastronomia vam mostrar com anem sumant ingredients (cuiners, empresaris, professors, ciutadans, etc.) que conformem una societat única. Vam demostrar que s'equivoquen aquells que ens diuen que som el poble del me’n fot. Això és el que els agradaria, que ens quedàrem quiets. Però no, Dénia no és així.

 

Però la pandèmia va passar. I la vida va seguir.

I nosaltres continuem fent coses. Sense parar. Pensa que veníem d'una època en blanc i negre en la qual estava tot parat. Però parat, parat. I nosaltres hem posat un ritme molt alt per a recuperar el temps perdut. Hem renovat els col·legis públics, el Mercat, el Bosc de Diana, els carrers, els barris del Saladar i Oeste, hem asfaltat carrers sense parar, hem millorat els serveis socials, hem organitzat el DNA i el Festival dels Humanitats que ens han convertit en notícia en tota Espanya, hem fet costat al xicotet comerç, estem acabant la renovació de La Glorieta, implementant els projectes votats en els pressupostos participatius, acabant el Pla General (i això és històric per a Dénia)… Mai s'ha vist una transformació així en la història recent de Dénia. I això és possible gràcies a que tinc al millor equip treballant per a la millor ciutat.

 

Sembla que tota aquesta activitat molesta a algú.

Imagina portar en política des del segle XX i presentar-te ara com l'aire fresc. Fa olor de ranci des de la Creueta del Montgó. Què vas a dir? Que tot el que ella no va fer en anys i anys en el govern l'hem fet nosaltres en només dues legislatures? Els que coneixem bé a aquesta gent sabem que és capaç de mentir i de prometre qualsevol cosa.

Nosaltres no som així: si diem que farem alguna cosa, és perquè sabem que es pot fer i que ho farem. I si fallem, ho acceptem.

 

Espera, espera, un polític reconeixent que a vegades falla?

Clar. Un polític no, una persona, com qualsevol altra. Que fa, que intenta fer, que s'envolta de gent capaç, amb ganes i amb il·lusió. I que no sempre encerta, faltaria més. Ens podran dir el que siga, però no que no ho hem donat tot, que no hem treballat sense parar i que no som l'equip que ha transformat Dénia en una ciutat molt millor que fa 8 anys.

 

I continueu pensant que hem de ser Ciutat Universitària.

Per descomptat. Una ciutat universitària és una ciutat que no depèn només del turisme. Però que té gent tot l'any. Una ciutat universitària és una ciutat on els joves no s'han d'anar fora a estudiar o treballar. Una ciutat universitària és una ciutat on la cultura, el saber i el civisme formen part del dia a dia.

Una Dénia universitària és una Dénia millor. Ja hem posat la primera pedra, però tenim totes les que falten a punt. En els pròxims anys serà una realitat i això sí que transformarà per complet a la ciutat.

Hi ha qui prefereix continuar massificant Dénia i que siga impossible viure ací pel preu de l'habitatge i del lloguer. Nosaltres tenim un altre model de ciutat.

 

Per què Dénia Sense Parar?

I La Xara sense parar. I Jesús Pobre sense parar. En els tres municipis hem demostrat que aquests anys de confiança que ens ha donat la ciutadania eren una prova per a guanyar-nos-la de nou. I hem treballat sense descans. En educació, en cultura, en esport, en turisme, en economia (que hem reduït el deute en 22 milions d'euros, ni més ni menys), en solidaritat, en medi ambient, en neteja, en creació de places d'aparcament gratuïtes… Això només s'aconsegueix sense parar, ni per a prendre alè.

La ciutadania sap perfectament qui ha estat al peu del canó treballant aquests anys i qui ha estat en el sofà veient les coses passar i sense aportar.

 

Parla'ns del teu equip.

Tinc un gran equip, de veritat. Una mescla perfecta. Sempre diem que cal anar amb el millor equip i el millor programa, i el tornem a aconseguir. A més, les noves incorporacions són gent que va vindre a col·laborar en la confecció del programa, que sempre el fem participatiu. Gent que va vindre amb idees, va veure que eren ben rebudes i que hi havia ganes de treballar, i es van unir al projecte encantades. I jo només tinc paraules d'agraïment per als 21 que estan i els 21 que van estar en les anteriors.

 

Creus que algú haurà arribat fins al final de l'entrevista?

Crec que sí, clar. Crec que hi ha molta gent que llig els programes abans de votar. Que fa balanç de tot allò bo i dolent que s'ha fet. Que compara i que no compra mitges veritats o directament mentides. Que sap per a qui treballa cadascú, si per a la ciutadania o per als constructors. Crec que Dénia és una smart city, però no per tenir tecnologia, sinó perquè tenim gent smart. Som una ciutat que no para, que avança, que està en ebullició. I això ens fa imparables.

 

Gràcies, Vicent.

A vosaltres, ànims i sense parar!